Mașini și trenuri militare în Maramureș în Primul Război Mondial

Fotografiile realizate de militari în Primul Război Mondial sunt surse de o importanță deosebită pentru cunoașterea primei conflagrații mondiale dincolo de bătăliile sângeroase. Fotografia de război depășește simpla înregistrare pe peliculă a unui instantaneu, ea este mărturia vieții cotidiene în vreme de război, care ne poate spune adesea mai multe decât documentele scrise.

Am descoperit recent, în urma unui sfat bun, colecția digitală de fotografii a Fabricii Azopan din Târgu-Mureș, care cuprinde zeci de mii de fotografii de-a lungul unui secol de istorie. Colecția aceasta de fotografii digitalizate nu este încă suficient de bine cunoscută nici măcar de istorici. Ba mai mult, este posibil ca mulți dintre Dvs. să își identifice părinții sau prietenii în pozele din anii 1960-1980.

Am căutat mai întâi fotografii din zona de baștină și din împrejurimi. Așa am ajuns prin Maramureșul învecinat și am găsit câteva poze foarte interesante din Petrova, Leordina și Sighetul Marmației din anii 1916-1917, din perioada Primului Război Mondial.

Maramureșul nu a fost ocolit de grozăvia războiului, fiind situat imediat în spatele frontului din Galiția. Pe lângă jertfa de câteva mii de bărbați morți sau mutilați pe fronturile în care au luptat ca soldați ai armatei austro-ungare, Maramureșul, datorită importanței sale strategice, a găzduit tabere militare austro-ungare și germane. La începutul războiului, între 3-6 Octombrie 1914, trupele ruse au ocupat pentru câteva zile Maramureșul, dar au fost repede aruncate înapoi peste creasta Carpaților, în Pocuția.

Munții Maramureșului, de la Borșa până la izvoarele Tisei, au fost înțesați cu trupe austriece și germane, au fost construite căi ferate la înălțime, ca cea care trecea din Borșa prin Pasul Prislop către Iacobeni, precum și drumuri de munte și rețele de electricitate în preajma localităților Borșa, Vișeu de Sus, Poienile de sub Munte, Frasin etc.

Fotografiile identificate în colecția digitalizată Azopan, conțin instantanee din Petrova, unde era o tabără militară, din Leordina învecinată și din orașul Sighetul Marmației. Dacă în primele două localități fotografiile surprind echipamente militare, trenuri de transport militar, drezine și mașini militare, în centrul comitatului, în Sighet (Sighetul Marmației), este suprinsă o zi de târg, cu țărănci românce la piață, cu vânzători de săpun, cu soldați și cu o impresionantă flotă de transport auto.

Tabără militară austriacă la Petrova (1916).
Tren militar austriac în gara din Petrova (1916).
Automobil militar austriac în Petrova (1916).
Drezină în Petrova (1916).
Sediul Crucii Roșii maghiare în Petrova (1916).
Convoi auto militar austriac în Leordina (1916).
Un ofițer al armatei imperiale austro-ungare, împreună cu ordonanța lui, într-o trăsură pe podul din Leordina (1916).
Țărănci românce la târgul din Sighetul Marmației (1917).
Zi de târg în Sighetul Marmației (1917).
Vânzător de săpun la târgul din Sighetul Marmației (1917).
Flotă de camioane de transport parcate în centrul orașului Sighetul Marmației (1917).

Toate fotografiile prezentate aici provin din colecția de fotografii digitalizate Azopan, pe care vă invit să o cercetați cu atenție. Sigur veți descoperi fotografii interesante, nu doar din timpul războiului, ci chiar până în ultimii ani ai regimului comunist.

Și nu uitați să ne arătați ce ați găsit mai interesant în colecția Azopan!

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Read More

Recent

Share on Social Media