Columna lui Traian colorată virtual – un film 3D pe care merită să îl vezi

Colorarea virtuală a Columnei lui Traian face parte dintr-un proiect ambițios de reconstrucție virtuală a Romei antice. Rezultatul este spectaculos și scoate din Columna lui Traian tot ceea ce poate fi mai spectaculos: de la cavaleria romană la închinarea dacilor înfrânți.

Scena predării dacilor înfrânți de romani. Credit foto: relivehistoryin3D.

Echipa „relivehistoryin3D” a reușit ceva fenomenal: să reînvie renumita Columnă a lui Traian prin colorarea scenelor, care au fost scanate cu atenție și prelucrate grafic pe calculator. Echipa este formată din specialiști IT pasionați de istorie, care au știut să se documenteze înainte de a realiza munca migăloasă de reconstituire a Romei antice.

Cavaleria romană pe Columna lui Traian. Credit foto: relivehistoryin3D.

După luni lungi de documentare și de muncă la calculator, a fost finalizată o reconstrucție complet policromă a Columnei lui Traian, cu restaurare detaliată și reliefuri complet colorate ale coloanei și piedestalului.

Vă invit să vizionați filmul 3D realizat de echipa „relivehistoryin3D”. Acest film are puțin peste 3 minute.

Autorii ne promit continuarea într-un alt film în care vom putea admira fiecare scenă, una câte una, de pe Columna lui Traian. Eu abia aștept!

Echipa este formată din oameni pasionați de istorie, care provin din diferite domenii profesionale. Ei utilizează noile tehnologii pentru a reconstitui în format tridimensional trecutul istoric. Proiectul de suflet al echipei este reconstituirea Romei antice.

Personal, regret doar un singur lucru: nicio echipă de români nu a avut această idee de a scana tridimensional Columna lui Traian și de a o pune astfel într-un circuit mult mai larg, nu doar academic, ci și pentru marele public.

*

Mai există un film realizat de o altă echipă, „smarthistory”, care are peste 8 minute, în care istoricii Beth Harris și Steven Zucker prezintă istoria Columnei lui Traian și cele mai importante scene. Un film despre Columna lui Traian care merită văzut:

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Read More

Recent

Share on Social Media