Ce rol a avut românul Ștefan Mailat, voievodul Transilvaniei, în formarea Principatului Transilvaniei (1540-1541)?

Voievodatul Transilvaniei a fost, până în 1541, o provincie autonomă în regatul medieval al Ungariei. În vara anului 1541 a fost separat de Ungaria, prin decizia sultanului Soliman Magnificul și în anii următori s-a transformat într-un principat aflat sub suzeranitatea Porții Otomane. Proiectul politic de separare a Transilvaniei de Ungaria nu a fost conceput de sultan, ci de un român, Ștefan Mailat, voievod al Transilvaniei între 1534-1541.

După ce regele Ungariei, Ioan Szapolyai, a murit în vara anului 1540 în timp ce se îndrepta cu oastea regatului spre cetatea Făgărașului, unde se retrăsese voievodul Ștefan Mailat și susținătorii săi, acuzați de trădare de rege, anarhia a cuprins întregul regat al Ungariei. Ferdinand de Habsburg, celălat rege al Ungariei după 1527, care stăpânea peste partea de vest a regatului, a ocupat cetatea Buda și a încercat să pună în aplicare Tratatul de la Oradea din 1538 încheiat cu Ioan Szapolyai, potrivit căruia habsburgii ar fi urmat să stăpânească întregul regat după moartea acestuia. Însă neprevăzutul a constat într-un bebeluș născut tocmai în mijlocul disputelor pentru succesiunea tronului, viitorul rege ales al Ungariei, Ioan Sigismund Szapolyai. Iar printre cei care revendicau tronul Ungariei s-a strecurat și Ștefan Mailat, care dorea doar o parte pentru el, Transilvania.

Cetatea Făgărașului, extinsă de către Ștefan Mailat. Credit foto: wikimedia.

El și-a trimis un sol la sultan, cu o scrisoare, în care a cerut pentru el voievodatul Transilvaniei, pentru care s-a angajat să plătească separat un tribut de 25000 ducați anual, plus câte 1000 ducați fiecărui vizir. Practic Ștefan Mailat i-a cerut sultanului să separe voievodatul Transilvaniei de regatul Ungariei și să își asume atributul desemnării voievodului, care aparținuse până atunci regelui Ungariei. Scrisoarea pe care Soliman Magnificul i-a trimis-o lui Ștefan Mailat este fără echivoc în relatarea acestei solicitări. Sultanul i-a reproșat că ulterior nu a mai dat alte detalii, solicitate de acesta printr-un ceauș, despre cererea sa de a fi numit voievod al Transilvaniei direct de către Poartă. La cererea nobililor din Ungaria, Soliman l-a recunoscut pe fiul lui Ioan Szapolyai ca rege al Ungariei și i-a poruncit ferm lui Ștefan Mailat să i se supună.

Scrisoarea sultanului, publicată de ani buni de cercetătorii austrieci, clarifică geneza ideii politice de separare a Transilvaniei de regatul Ungariei și transformarea voievodatului în principat. Cel puțin în această etapă a cercetărilor, se poate afirma fără tăgadă că proiectul politic a fost conceput de Ștefan Mailat, voievodul Transilvaniei. Cel puțin nu există alte surse care să plaseze inițiativa politică în altă parte. După capturarea sa în 1541 și trimiterea în închisoarea de la Edirne, au fost mai multe tentative din partea soției sale, membră a puternicei familii nobiliare Nadásdy, de a-l elibera. În schimb, regina Isabela, mama lui Ioan Sigismund Szapolyai, regentă, s-a străduit să blocheze orice tentativă de eliberare a lui Ștefan Mailat. Principalul reproș pe care i-l făcea regina lui Mailat era că acesta a vrut să rupă Transilvania de regatul Ungariei. Iată cum scrisoarea reginei Isabela, scrisă la câțiva ani după evenimentele din 1540-1541, păstrată în arhivele românești, confirmă că autorul proiectului politic de separare a Transilvaniei de Ungaria i-a aparținut lui Ștefan Mailat.

Regina Isabela Jagello, soția lui Ioan Szapolyai. Pictură realizată de Lucas Cranach cel Tânăr în 1565. Credit foto: wikipedia.

Regina Isabela, în ciuda speranțelor sale de a unifica vechiul regat al Ungariei, a devenit, fără voia ei, actor al proiectului politic al lui Ștefan Mailat. Împreună cu fiul ei, Ioan Sigismund Szapolyai, în ciuda titlului acestuia de rege ales al Ungariei, guverna doar peste vechiul voievodat al Transilvaniei, la care s-au mai adăugat la mijlocul secolului al XVI-lea câteva comitate vestice, din Maramureș până în Bihor. După un scurt intermezzo între 1551-1556, când habsburgii au ocupat Transilvania în urma unui tratat secret cu regina Isabela, profitând și de implicarea sultanului într-un război cu perșii, imediat după revenirea reginei și a fiului său, deja adolescent, în fruntea Transilvaniei, procesul de transformare a vechiului voievodat din provincie autonomă a vechiului regat al Ungariei într-un stat distinct, cu propriile sale instituții, aflat sub suzeranitate otomană – principatul Transilvaniei – s-a încheiat. Astfel, proiectul politic al lui Ștefan Mailat a ajuns să fie pus în aplicare tocmai de inamicii săi din familia regală. Desigur, cu concursul sultanului, care a preluat ideea de la Ștefan Mailat.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Read More

Recent

Share on Social Media