Practici funerare în antichitate: carne de porc, jucării și un cățel în mormântul unui copil din Galia romană

Cu ocazia săpăturilor arheologice de salvare efectuate pentru descărcarea arheologică a extinderii aeroportului Clermont-Ferrand Auvergne, la Aulnat, la circa 400 km sud de Paris, s-a descoperit un mormânt al unui copil de un an, care datează din primele decenii ale secolului I, din perioada primilor împărați romani, Caesar și Tiberius, cu un inventar funerar foarte bogat.

Copilul a fost înmormântat într-un sicriu de lemn de circa 80 cm lungime, din care au mai rămas cuiele și o placă ornamentală din fier, pus într-o groapă de circa 2 mp. În mormânt se aflau circa 20 vase de ceramică, în care erau probabil alimente și băuturi de la banchetul funerar. Resturile osteologice arată că lângă sicriu au fost depuse cantități semnificative de carne: o jumătate de porc tăiat pe lungime, trei bucăți de șuncă și alte bucăți de carne de porc, precum și două găini.

Credit foto: INRAP – Institut national de recherches archéologiques préventives

Câteva vase mici de ceramică și două din sticlă par să fi conținut produse cosmetice sau medicinale. Din inventar nu lipsește o fibulă din alamă, care era probabil utilizată ca accesoriu la o piesă de îmbrăcăminte din stofă. Un cerc de metal cu o baghetă sugerează a fi o jucărie, mai ales că un capăt al baghetei se afla între picioarele unui cățeluș amplasat la picioarele copilului, în afara sicriului. Cățelul purta o zgardă împodobită cu circa 15 aplice de bronz și un clopoțel. Într-un fragment de coajă se afla un dinte de lapte, care putea să provină, probabil, de la un frate mai mare al celui decedat.

Credit foto: INRAP – Institut national de recherches archéologiques préventives

Bogăția inventarului funerar atestă că cel decedat provenea dintr-o familie privilegiată. Copiii care mureau la vârste fragede erau de obicei îngropați în apropierea locuinței. În epoca respectivă, adulții erau incinerați.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Read More

Recent

Share on Social Media